Friday, 6 July 2012

SCAM MAT NIGERIA....HATI2 sumer...!!!

Tadi aku ade dapat satu email baik nie..hahaha..

Ade sorg buyer nie..BRITNEY AZEEZA nama dia dari UK nak beli jeans yang aku advertise kat Mudah.my. Dia ingat orang Malaysia bodo kot.hahaha.. Aku layan je dia punye email pastu aku letak harga xmunasabah untuk jeans bundle aku, dia selambe je setuju.. Aku letak 650USD, kalau duit Malaysia, adela dekat Rm2000 ntuk 2 helai suar.. sbelum ni aku penah dengar psal scam ni, so aku layan sbb nak tahu gak modus operandi melaun2 negro ni menipu..

akhirnya aku dah dh dapat..so kat sni aku nk share ngan sume mbe2 psl scammer MAT NIGERIA ni then aku harap kalau ada yg dapat email camni, jgn easily nak proceed k.. hati2 sume..

kita buat urusniaga yg seng n selamat..slamat membaca  n sama2 elak..

adioss sumer...=)


Dear:NAMA AKU

   This notification you are receiving is to inform you about the Transfer placed by the buyer of your item Mrs Britney Azeeza  who is a gold user of Smile Bank. We have received the full payment of 650.00USD for your item:  and is about to be Transferred to your Bank Account. The financial details are stated below

Reversals : This method of payment can not be reversed.
 
Status : Pending - Bank Management Awaiting Shipment Info.
View the "NOTE" of this pending transaction below
  
Payment Details.
Item Price                 :  650.00USD
Shipping Cost Included     : (Included)
Bank Charges               : 50.00USD
Total Amount               :700.00USD

gold card for non-smile customers
              
   
   
FullName:  NAMA AKU
         
 Account Number:     xxxxxxxxxxx
Bank Name:        xxxxxxxx BERHAD 
Bank Address:        xxxxxxxx,Malaysia
Contact Number: +601xxxxxxx
Country:



  Its Now Safe For You To Ship Out

 Dear Valuable Customer:NAMA AKU
         We are hereby informing you that the Payment Confirmation which you received earlier is now approved and is ready to be released to your bank once you comply with this process. We will like you to know that we are expecting the shipment tracking number from you today. We advise you to go and make the shipment now.
 
Go ahead with the Shipment of the item being ordered from you by our client (Mrs Britney Azeeza)  and send us the Shipment Tracking Number for the Shipment Verification.
 
Once the shipment has been confirmed the total amount of {650.00USD} will be remitted to your bank, from Smile Bank straight into your Bank Account. We hereby congratulate you for using Our Company for your online transfer We have received a transfer of the total amount {650.00USD} which was transfer to you by  (Mrs Britney Azeeza)  for  an auction items
 
The process which you will have to follow so that you can get your money are being stated below:  

[1]. Go ahead and Ship out the item ordered from you by our client.
[2]. Send the Shipment Tracking Number to our us for the Shipment verification.
[3]. You will have to be patient till when the Shipment Verification Process will be over which will take up to 24 Hours.
[4]. Your account would be credited immediately the Shipment Verification Process is Over.
 
WARNING:
This warning is from  Federal  Bureau of  Investigation in co-operation with Smile Banking Online Transfer,so we give you the grace of 24- Hrs for you to ship out the item or else you will face the consequences.
Contact Details.
Phone   : +447024015389
E-mail   : smile.careservice@london.com

Thanks for using Smile Bank Plc®, We look forward to serve you more better.

263 comments:

  1. Aku pon baru dapat email dr mamat ni bro.
    dia nak beli gitar dari mudah.my
    tp pelik apasal orang UK nak beli kat mudah.my pulak terus aku google nama tu, maka sampai la sini..
    thanks bro!

    -una

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg ni memg guna modus cmtu, nak beli brg pastu mintak kita pos ke nigeria or ngara2 afrika..
      ok beb, dh ramai yg terkena so kite share2 je..
      lgi satu bukan nma tu je, byk lagi nama lain sbb nkdpat brg free..=)

      orait beb..ure most welcome..!

      Delete
    2. ui..post lama ni..ada org nk beli jam yg aku jual kt mudah..email iyanu1982@gmail.com..aku ckp aku COD jek..then dia kata nk beli sbb nk bg dekat cousin dia..aku mntak alamat, dia bg Nigeria..pelik aku..google email tu, trus ke sini..thanks bro..hahaha

      Delete
    3. Subhanallah! Tiba-tiba tergerak kat hati nak check kat google psl benda ni la. Semua apa yg encik Hairul ceritakan kat ats ni sebijik sy kena siang tadi. Nasib baik sy belum deliver brg tu lg sbb hari ni betul2 busy. Sy pos brg kat Mudah.my, yg sy x trfikir lgsg org yg nak beli brg sy nie dr Nigeria. Tp ape2 pn Alhamdulillah sy xtrtipu, Allah dh tlg sy. Kat sini sy sertakan sedikit maklumat si penipu itu.
      Name : anu oluwa
      Email : iyanu1982@gmail.com

      Hati-hati ya saudaraku semua!
      Assalamualaikum.

      Delete
    4. Aku pon Br terkena ngan mamat Ni td

      Delete
    5. smua mangsa dr mudah.my.. sy pun bru terkena dgn org ni.. nama Felix Akinola

      Delete
    6. Agak2 duit dalam akaun bank kte selamat tak kalau terkena ? >.<''

      Lepas terkena baru nak ambik kisah.. ahhh.. silapppppppp

      Delete
    7. Thanks info bloggers, olatide10@gmail, siap marah, you alive or dead! Waktu tido pon nak aku reply email dia. Binatang betul scammer ni. Buang masa aku betul.

      Delete
  2. omg..i got the same buyer...
    and holy shit, why im so stupid

    ReplyDelete
    Replies
    1. yvesyong,
      have u already make the delivery??
      hurmm, mostly cases that i know, they will never get their payment...
      however let see u get the payment or not k...

      Delete
    2. the result so disappointed, but nevermind, i wont let him to get wat he wan, i already hold the parcel.

      and i call to UK Smile Bank customer service (real 1), and their email all end with @smile.com.uk, and also britney azeeza is not their member.

      Delete
    3. soo good to know yong u're get back the parcel..
      im respecting u for what u have done..
      at least ur effort make they fall..hehe

      congrats bro..!good job!=)

      Delete
    4. terima kasih utk info ni bro.. apa procedure utk hold the parcel? duit boleh dpt balik x? atau hangus? damn.. barang side step vigo.. heran juga d nigeria, toyota x hntr parts kah? huhu.. lambat tersedar..

      Delete
  3. Tq bro... aku pn sama je kes mcm una. Br dpt email mamat niger tu. Syukur xtertipu. Mmg ragu2 tetibe je foreigner nak bli kat mudah.my ni. mcm la ebay xda. Thanks for the info.

    ReplyDelete
  4. muhammad fayyadh,

    sama2 bro..xpe kite share2 kan...sbb dh byk kes camni yg jadi..
    dorg sume guna mudah nk tipu advertiser malaysia yg jual brg2 kat situ..
    ok2..xde mslah..
    salam ramadhan genk..=)

    ReplyDelete
  5. baru dpt jugak..huh. geram..nasib baik terpikir nk google nama dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nur iqafil,
      apela brg yg dia nk beli lagi tu..bgusla.at least kite sume xtertipu..=)

      Delete
  6. aku punya wife baru nak post tudung fareeda kat dia 2 lai..nasib aku siasat2 hmmm penipu besar rupenya....cuma yang aku muskil no bank kita yang dia ada tu OK x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi irwan,
      dah byk lagi mbe lain yg trkena..psal no akaun tu, jgn risau sb stahu saya xda pape yg die boleh buat,,,=)

      Delete
  7. hi nur iqafil,
    apela brg yg dia nk beli lagi tu..bgusla.at least kite sume xtertipu..=)

    ReplyDelete
  8. Hm...ramai rupenye y tertipu...sy pn hampir2 nk tertipu.sy dah packing barang dah...nsib sy call bank sy tny cmne prosedure. Then dr situ sy was2..lpas sy google..sy jumpe page ni..thank a lot bro for sharing..

    ReplyDelete
  9. yup! my bf pun br hampir terkena gak...seb bek brg xsmpi lg kt recepient...siap gune nama Allah tuk percaya...tp pembeli ni melayu (kata nye lah)..nk bli spek ni tuk bos anak die...alamat sume and even no phone dr bank pn same mcm org len yg terkena.. serious! mmg kalo org xtau mati2 je terkena...

    ReplyDelete
  10. hi shiladzcollection,
    hurm..org nigeria gak ker yg nk brag tu??klau org yg sama, kite boleh join team la..hehe..tapi xpe, bgusla smua selamat..=)

    salam ramadhan...

    ReplyDelete
  11. hi anonymus,
    ok tue..at least dari something dgn info ni..ramai yg hampir ditipu dgn modus operandi mamat2 ni...

    tahniah sebab slamat ek..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku nak tanye nie....boleh?barang dah stanby mahu pos ni...

      Delete
  12. Aku dpt order dari mamat ni kejap tadi. Sbb aku pernah terkena masa awal2 wat bisnes online dulu dari alibaba. Abis RM1300 sbb beli brg yg x sampai2.

    Tadi Britney Azeeza ni email, pastu aku sedar email dia bertukar bila dia reply, mcm syndicate. dia dari uk nak hantar synthesizer rm2200 utk sedara dia special agent kat nigeria. Baik dia beli dari uk..lagi murah..aku layan je la.

    Aku pun terasa mcm hebat je mamat ni,.aku google map alamat tu

    Address:No 24 ajasa-ipo road,ajase
    city:Ajase
    State:Kwara state
    Zip code:234031
    Country:Nigeria
    n tgk tmpt tu sume n rasa x selamat. aku pun google la nama britney azeeza ni. so aku pun sampai la kat sini. Thanks bro sbb buka forum ni so kita sume x tertipu.

    ReplyDelete
  13. ive receive sme email also, 2ppl diff nme known as HELEN AZREEN PRIMITIVA & FLORA JONES, i was nearly sent d item... yestrday helen said payment hv been made to my account but being hold frm SMILE BANK UK, so in order to proceed d transction i must sent d parcell 1st n as a prof thy wnt d shipping verification code, n according to d bank email i only hv 24hr to do d shipping if not i will b chrged as fraud, but luckily ystrday i dun hv tym to do d shipping, n i tot wna do it today, so i chck bck d email, n found out it ws confusing n to double confirm it is a scam, i search internet on this bank "smile bank". it is really exist. but the email address and phone number is totally different. then i browse internet by this phone number +447024015389. i found another case totally same with this.. thank god saving me from this STUPID BASTARD NIGERIAN..!!!

    ReplyDelete
  14. Ive got an email from hellen azreen primitiva... I almost send the item to her... Tq for this blog and all.... Really help me..

    ReplyDelete
  15. wow..nasib aku jumpa blog ni..aku pon confuse gak...kenapa ayat2 kat email smile bank ni tak berapa bombastic...contoh :till...mana ada bank nak guna perkataan cam ni kan ,go ahead la..bla bla...
    Alhamdulillah hampir2 aku kene kencing jugak..budget barang dah leh jual..huhuhu..tima kasih for the info...
    minah yg nak kencing ni nama die Karen Nelson
    pepehal kalo nak berurusan dengan buyer luar mesia ni better guna paypal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.aku pon bru je chat ngn karen nelson nie... bile aku jmpa blog nie... trus aku cancel deal ngn die... sbb bnyk x logik...smile bank la... apa la... lst2 aku kol cust servce maybank... bru la aku taw citer sbnar... bnyk kes mcm nie... apa2 bank x akn buat deal through by email... anythg akn call their cust... anyway... karen nelson mesti marah aku nie hahhaha.. trus x jadi beli.... alhamdulilah... selamat brg aku :)

      Delete
    2. nie si karen nelson tu bru send email kt aku...

      Hello dear,this is my bank procedure and not mine,I have made your payment already and the money as been deducted from my bank account,we just need to trust each other here,if you're not willing to follow the bank procedure then it's ok.


      Have a good day


      mcm pelik... kalu dh bnk in mesti la die btul2 nk/pujuk aku suh pos...nti rugi la die...sbb die dh byar kt smile bank... haha.. mcm2....

      Delete
  16. TQ bro..sebbek jenis bisnes on9 aku,nak aku cash out duit dlu bru aku pos brg..tp td aku saja2 search number phone bank tu..tup2 jmpa blog kau..btw,tq sbb krajinan kau buat blog. Aku pn hantar lar tracking code kt dya konon aku da pos,pdahal tracking code aku yg bila entah..aku siap copy poslaju pnya track and trace ag sebab na suro dya pecaya..Na kenakn aku konon..ciss~ hehe!

    ReplyDelete
  17. From:
    This sender is DomainKeys verified
    "Beky Chee"


    Hello dont you received an email from my bank did you received the money is not in yet still in pending once you make clearance fee and send the receipt to the bank they will activate the total amount.

    ReplyDelete
  18. -Sopi-

    Bro aku pun hampir2 tertipu alhamdullilah nasib baik... aku ada jual laptop kat mudah.pastu ada sorang ni email aku kata nak beli. katanya dia dari uk,tapi english cam aku je,berterabur..

    aku jadi syakwasangaka bila dia williing nak bayar cost penghantaran sebanyak rm1000++ tu wei..haha pastu aku bagi jela akaun aku.pastu dapat email dari smiley bank.suh hantar barang dulu,pastu bagi salinan tracking number.pastu siap dapat dari fbi pulak tu..hahah time tu aku dah agak ni mesti nak tipu aku.

    ni email mamat niger tu henshe10@yahoo.com korang spam banyak2 skit kat email dia,baru padan muka.. ni pulak email konon2 dari smile bank sb_fundtransferunit@accountant.com.. ngan fbi lak guna nama frank muller III. fbi dah sah kan ini ada tipu..

    ReplyDelete
  19. aku dapat gak, aku layan sampai dia bagi yg email dari smiley bank.
    then suruh bayar RM300.00 dekat satu company yang register di malaysia, aku rasa ada sindiket ni kat malaysia. ni aku paste sebahagian dari email yg aku dapat.


    Transport Company Agent (COURIER EXPRESS EXCHANGE) They are representative.
    Address:

    Name:Forest Interactive SDN BHD.
    Bank Name: HSBC.
    Account Number:203-271895101.
    Amount:300.00rm

    ======================================
    Name:Forest Interactive SDN BHD.
    Bank Name: MBB.
    Account Number:5144 2210 2895.
    Amount 300rm.

    So, boleh google nama company Forest Interactive SDN BHD.
    dan ni dia punya website http://www.forest-interactive.com

    nanti aku nak cuba call, tengok apa respon dieorang.

    p/s: email2 yg biasa digunakan

    Chip Long ;
    Henry Smith ;
    Christian Tryeve ;
    Chan Kolb ;

    agent shipping lak
    Shipping Agent ;

    Bank
    Transfer Department Smile Bank ;

    Jangan tertipu, tapi nak layan boleh je, kita tipu dieorang pulak...hahaha

    ReplyDelete
  20. email 2 biasa digunakan

    henshe10@yahoo.com
    henry_smith11@hotmail.com
    christiantryeve@hotmail.com
    kolbchan@yahoo.com

    agent shipping
    shippingagent@technologist.com

    bank
    sb_fundtransferunit@accountant.com

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah...nasib baik la aku cari email mangkok ayun nie henshe10@yahoo.com kat google..pastu jumpe page bro nie...tros aku maki CHIP LONG...

    ReplyDelete
  22. ABANG2 TOLONG !! SAYA DAH TERSEPIT DENGAN SOMEONE YANG NAK BELI BARANG SAYA .. APA PATUT SAYA BUAT .. BOLEH TAK SEMAKKAN EMAIL SAYA ???? PLEAZE .. SAYA DAH BAGI NO AKAUN DAH DIA KATA DAH BANK IN RM535 . TAPI SAYA PELIK , SO TRY CARI INFO .. DIA KATA , DUIT DAH TOLAK DARI AKAUN DIA .. SO KALAU SAYA TAK POS BARANG TU , AKAN ADA MASALAH UNDANG-2 .

    ReplyDelete
  23. terima kasih kerana berkongsi.

    ReplyDelete
  24. tq jgk sbb berkongsi. Sye pon dh terkne bru je dpt smlm email. sebijik mcm yg korg citerkn. tapi name dh lain, sbb dorg gne name Deborah Newton.

    ReplyDelete
  25. sy pun dapat email mcm tu gak tapi name dia serena bell.dia nak beli brg sy tapi kena post kat US.mula tu cam caya je tapi tetiba email kata yang dia dah buat payment dari smile bank masuk kat spam inbox.camne n nak check yang org nie penipu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zrine..
      Dorg memg buat mcm tu mcam ugutan to force kita kena jugak antar brg within 24hours..
      Jgn isau sbb yg psni dorg ni memg mnipu sbb dri apa yg saya tahu, all transaction which involve bank, they will update via call and not email..
      Betulkan klau sy slah..=)

      Delete
  26. sama la kita zrine joe. nama dia serena bell. dia ckp dia dr uk kn ,nak pos barang kat us.sy dah siap packing nak hantar da tu .last2 xjd. syukurr terlepas dari bala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiii..tahniah sbb slamat dgn bala ni...
      =)

      Delete
  27. Fuhh nasib baik aku goggle dlu no tepon bank tu kat cni....kalau tak hangit aku kene kencing.....selamat aku..thank sebab wat forum gni.....yg aku ni nama dia Bety Lee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aii..
      Okla tu kite sume slamat..sama2 bro..
      Klau ada apa2 lain info mugkin kite dpat share lagi pasni...
      =)

      Delete
  28. Sama la kita...aku pun kna jgk...tapi mase first time die msg kt fon aku...naik nom malaysia punya...01119165216..pstu die suh aku email je kt die..email yg die hantar pon betylee62@yahoo.com . Aku layan la sbb aku xtahu...yg peliknye die x tawar menawar pon..aku rasa ni email yg terbaru diorg guna kot...nasib baik akak dan abg ipar aku cek...katanya nk suruh hantar camera aku pada ank die kt uk...mcm2 taktik die guna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aii...
      Skrg dorg dh tukar email ngan nama nmpkny cuma motif menipu msih sama..
      Congrats bro sbb ati2 dgn bnda2 cmni..
      Apa2 info nnti mugkin boleh share lagi...=)

      Delete
  29. Thanks bro pasal info ni... aku pun dapat buyer tak guna mcm ni jugak.. dia pakai nama n email betylee62@yahoo.com.. dia nak beli camera aku..katanya nak pos utk anak dia kat Nigeria yg tgh blajar.. yg pelik.. nama dia cina..tp anak dia nama minah negro.. thnks broo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok bro...xde hal just nak share skit pnglman kat blog ni...=)

      Delete
  30. saya pun baru dapat..hamboii dia nak anta bg anak kunon...thanks sebab letak input penting camni dlm blog... shud report to mudah kan..

    hanks for the mail but am presently out of malaysia am in love with your item i will like to purchase for a daughter in London as a gift i will be paying you via Bank to bank instant transfer hope you can get back to me with the shipping cost i will be responsible for the shipping cost and also for Bank charges.
    Thanks

    ReplyDelete
  31. Hi i had that christian tryeve emailing me about a bike he said paypal was holding the funds of 2 grand and for ke to complete the process i had to go to my nearest western union credit and pay £600 for the funds to be released and that was yesterday so obvious he still at his scamming tricks the foreign robbing cunt and also he used the shipping company called world wide couriers i rang paypal thats how i knew it was a scam but i would never use money outta my own pocket to fund something there meant to be pqying for so be careful and lets make other people away of what these robbing cunts are doing thanks

    ReplyDelete
  32. wah,
    ni kasut aq baru post http://www.mudah.my/vi/23647149.htm
    google je email ni betylee62@yahoo.com link ke sini, argh scam rupanya
    aq baru je dapat satu email guna betylee62@yahoo.com,
    thnks for the info.

    ReplyDelete
  33. Baru dpt emel dr betylee ni last week. Konon nak belikan anak die kat nigeria beg kipling aku.
    Bile dpt emel dari smile bank ni, da start suspicious. Asal pulak nak anto dulu baru leh release duet.
    Mmg haram menipu la ni!!
    Tu yg google fon number bank tu and dpt blog ni.
    So ak pon xjd pos brg tu.
    Syukur sgt xjadi mangsa nigerian mongok ni.
    Thanx bro!!

    ReplyDelete
  34. lucky i just received smile bank money transfer.. fuc... bastard.. lucky i check all the forum before proceed.. its confirm its a nigerian . pls be care full if u sale things online. thanks for the info guys.

    ReplyDelete
  35. sya pon dpt email mcm ni.sya jual coins di mudah.my dan ada le org ni sent email kat sya:

    Dear Valuable Customer: [Nama Saya]



    We are hereby informing you that the Payment Confirmation which you received earlier is now approved and is ready to be released to your bank once you comply with this process. We will like you to know that we are expecting the shipment tracking number from you today. We advise you to go and make the shipment now.

    Go ahead with the Shipment of the item being ordered from you by our client (Mrs Bintu Alice and send us the Shipment Tracking Number for the Shipment Verification.

    Once the shipment has been confirmed the total amount of 15,150.00myr will be remitted to your bank, from Smile Bank straight into your Bank Account. We hereby congratulate you for using Our Company for your online transfer We have received a transfer of the total amount {15,150.00myr which was transfer to you by (Mr Bintu Alice) for an auction items

    The process which you will have to follow so that you can get your money are being stated below:

    [1]. Go ahead and Ship out the item ordered from you by our client.
    [2]. Send the Shipment Tracking Number to our us for the Shipment verification.
    [3]. You will have to be patient till when the Shipment Verification Process will be over which will take up to 24 Hours.
    [4]. Your account would be credited immediately the Shipment Verification Process is Over.

    WARNING:

    This warning is from Federal Bureau of Investigation in co-operation with Smile Banking Online Transfer,so we give you the grace of 24- Hrs for you to ship out the item or else you will face the consequences.

    Contact Details.

    Phone : +447024015389
    E-mail : sb.fundtransferunit@london.com

    Thanks for using Smile Bank Plc®, We look forward to serve you more better.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini adalah email saya dgn org tu (Bintu Alice):

      On Tuesday, 3 December 2013, 14:11, bintu wrote:
      Do you still have the item for sales

      sya:
      Hi,

      Yes, still got

      1967 (1)
      1968 (2)
      1969 (1)

      On Tuesday, 3 December 2013, 22:46, bintu alice wrote:
      Thanks for the mail but am presently out of malaysia am in love with your item i will like to purchase for a cousin in west africa as a gift i will be paying you via Bank to bank instant transfer hope you can get back to me with the shipping cost i will be responsible for the shipping cost and also for Bank charges.
      Thanks.

      Saya:
      Hi,

      Give me the address of recipient so that I can estimate the shipping cost. If in Malaysia, shipping is free.

      Thanks

      Saya:
      Hi,

      I have checked with Poslaju, our national courier, the charges to Africa is RM150. And before we proceed, may I know your location, your name?

      Tq

      On Wednesday, 4 December 2013, 14:21, bintu alice wrote:
      No 41 Awolowo Hostel.
      University Of Ibadan
      Trans Road Agbowo.
      City:Ibadan.
      State:Oyo.
      Country:Nigeria.
      Zip Code:+234
      Confirm to me with the shipment cost via pos malaysia


      Saya:
      Poslaju (our national courier to Nigeria is RM150)
      Before that, are you a Malaysian?

      On Wednesday, 4 December 2013, 15:32, bintu alice wrote:
      well i just worked in malaysia can you confirm with the shipment cost of pos malaysia


      Saya:
      I have checked the charges for Poslaju to Nigeria. It is RM150.
      Do you agree with the price of the 4 pieces of that 50 cents?

      Thanks.
      On Wednesday, 4 December 2013, 15:41, bintu alice wrote:
      Okay email me with your full bank details and the total cost


      Saya:
      As advertised here : http://www.mudah.my/xxxxxx.htm I am selling it for RM15,000.
      Since you are working in Malaysia, it is easier if I post it to you then you just proceed to send it to your cousin in Nigeria. I don't charge for postage if in Malaysia.

      Agree?

      On Wed, Dec 4, 2013 at 8:09 AM, bintu alice wrote:

      can you read? read my last email i said i have worked in malaysia

      On Wednesday, 4 December 2013, 16:09, bintu alice wrote:
      So if you wnt to sell let me know and if not dont bother


      Saya:
      Don't get me wrong. Of course I want to sell it to you.

      Just that I want to confirm few things.

      Alright, I assume that you agree to the price of RM15,000.00 for 4 pieces of 50 cents.
      1967 - 1
      1968 - 2
      1969 - 1

      Please proceed with payment to:
      Xxxx (Nama Bank)
      16xx xxxx xxxx

      Acc holder – [My Name]

      Total amount:
      RM15,000 - if send within Malaysia
      RM15,150 - if send to Nigeria

      Let me double confirm the address in Nigeria:


      No 41 Awolowo Hostel.
      University Of Ibadan
      Trans Road Agbowo.
      City:Ibadan.
      State:Oyo.
      Country:Nigeria.
      Zip Code:+234

      If correct, then please proceed with the payment. Will send out the coins once payment received.

      Thanks.


      On Wednesday, 4 December 2013, 22:05, bintu alice wrote:
      Hello
      i have already made the payment and the bank have sent me a notfication that they have contact you via email i hope you received a notfication email from the bank hope to hear from you as soon as possible


      Saya:
      Hi,

      Which bank did you use? I checked the balance in my account, but no transaction from you.

      Thanks

      Saya:
      Did u get my email just now? When did you transfer the money? What bank did u use?

      On Thu, Dec 5, 2013 at 2:04 AM, bintu alice wrote:

      just wait

      bintu alice
      To Me
      Today at 10:15 AM
      i have confirm once again i hope you received the email from them

      Delete
    2. Thanks for the mail but am presently out of malaysia am in love with your item i will like to purchase for a cousin in west africa as a gift i will be paying you via Bank to bank instant transfer hope you can get back to me with the shipping cost i will be responsible for the shipping cost and also for Bank charges.
      Thanks.

      sy pon dpt ayt ni kt email td. Tp email olatipo73@gmail.com

      Delete
    3. I received email also. 1 unit Used luggage bag also want to buy.

      Thanks for your prompt reply am not presently in malaysia right now but am in need of the item am buying it for my cousin in abroad(West Africa)  i hope you can confirm the shipment cost via pos malaysia i will be paying you directly to your account via bank to bank transfer waiting to hear from you as soon as possible.

      Thanks.
      Using EMAIL account: olabee65@gmail.com this time. I never entertain him.

      Delete
  36. Thank u for the info. Baru je dpt email dgn MO
    yg sama spt yg dia atas tu. Cuma nk tlg update nama baru yg diorg gunakan. Harap dpt membantu yg lain2 sblm terkena.
    1. Bintu Alice (bintualice10@gmail.com)
    2. Norsiah Ahmad (yeyeliha@gmail.com)

    ReplyDelete
  37. Hi bro, thx for this blog, sy ada jual 4 brg di Mudah ,selamat sy x proceed apa2 lg tuk anta pd diaorg, dan 4 brg tu, bila diaorg anta email, sume alasan yg sama nak beli brg tuk kawan la, nak bg kat cousin, anak sedara dan lokasi negara tu sama IBAYAN, NIGERIA. Sy rs diaorg dh tukar nama dan yg x boleh blahnye siap tipu guna nama cina. Ni info yg sy ingin share di sini.
    1.Choy Chin Young- kata tgh training di Canada, nak beli brg sy tuk anak sedara di west africa,Ibayan
    2. Kuburat Mariam-kata dr Republic od Ireland,nak beli brg sy tuk nak bg hadiah pd kawan di africa,Ibayan
    3.Oluwaseum Olamide-kata konon tgh keje luar dr msia, nk beli brg tuk sepupu di west africa,Ibayan,Nigeria
    Thx bro slmtkan kitaorg yg ingin berniaga on9 secara ikhlas

    ReplyDelete
  38. Yana Dayana >> https://www.currency-express.com/01sitetools/currencydestinations.gif
    >>>
    >>>
    >>>
    >>> Its Now Safe For You To Ship Out
    >>>
    >>>
    >>> Dear Valuable Customer:AKU
    >>>
    >>>
    >>>>
    >>>> We are hereby informing you that the Payment Confirmation which you received earlier is now approved and is ready to be released to your bank once you comply with this process. We will like you to know that we are expecting the shipment tracking number from you today. We advise you to go and make the shipment now.
    >>>>
    >>>>
    >>>> Go ahead with the Shipment of the item being ordered from you by our client ( Yana Dayana) and send us the Shipment Tracking Number for the Shipment Verification.
    >>>>
    >>>> Once the shipment has been confirmed the total amount of (1,500.00MYR) will be remitted to your bank, from Smilae Bank straight into your Bank Account. We hereby congratulate you for using Our Company for your online transfer We have received a transfer of the total amount (1,500.00MYR) which was transfer to you by
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> (Yana Dayana )
    >>>> for an auction items
    >>>>
    >>>> The process which you will have to follow so that you can get your money are being stated below:
    >>>>
    >>>> [1]. Go ahead and Ship out the item ordered from you by our client.
    >>>> [2]. Send the Shipment Tracking Number to our us for the Shipment verification.
    >>>> [3]. You will have to be patient till when the Shipment Verification Process will be over which will take up to 24 Hours.
    >>>> [4]. Your account would be credited immediately the Shipment Verification Process is Over.
    >>>>
    >>>> WARNING:
    >>>>
    >>>> This warning is from Federal Bureau of Investigation in co-operation with Smile Banking Online Transfer,so we give you the grace of 24- Hrs for you to ship out the item or else you will face the consequences.
    >>>>
    >>>> Contact Details.
    >>>>
    >>>> Phone : +447024015389
    >>>> E-mail : SB.transferdepartment@accountant.com
    >>>>
    >>>> Thanks for using Smile Bank Plc®, We look forward to serve you more better.
    >>>>
    >>>>
    >>>>
    >>>>
    >>>>
    >>>>
    >>>> Dr. Robert Benson.
    >>>>
    >>>> Executive Vice President
    >>>> 2001-2014 Smile Bank of Scotland,16 London Road Forest Hill, LONDON, SE23 3JA.
    >>>>
    >>>> Smile Bank Plc®



    ReplyDelete
  39. Yana Dayana

    Feb 2 (3 days ago)

    to me
    I am interested.I cant write good malay.I am japanese born but i married to malay...I am buying it for my daughter just have son.I was mad because having her son stop her education of my 18 years old daughter..it hurt but i cant ignore to do what make me care about my daughter,inform me your last price and fees to post to singapore where she live with mother in law.thank you.
    Mrs Yana

    I am at work now and my senior boss here.I will request permission to contact my bank for the transfer to your cimb bank account.I also have cimb bank account attach to my new account wth my employer paying my salary here.Once im done i will inform you okay.Thank you.
    I leave you my daughter address.Aina Dayana,20 Nassim Road,
    Singapore.258395.#65.9643.8732

    **GUESS WHAT?ADDRESS TU ADALAH Embassy of the Philippines,THEN SI YANA REPLY..

    oh thats office phone she gave...thats where she work..

    halo,you got my message earlier i dont know if my message went through.
    you should get payment now.i got bank notification payment deducted from my account for your payment..you should have copy of payment details from smile bank..if you dont get copy in your inbox mail you should get in your spam..if not you have to call bank.

    ReplyDelete
  40. Alhamdulillah, thanks Yus Bundle untuk pendedahan mamat niger scam nokharom ni. aku baru jer dapat email dengan modus operandi yg sama macam komen2 lain di atas. Script yg sama sebijik2 pulak tu..hahahaha..

    nickname: olola omitide
    script e-mail : Thanks for the mail but am presently out of malaysia am in love with your item i will like to purchase for a cousin in west africa as a gift i will be paying you via Bank to bank instant transfer hope you can get back to me with the shipping cost i will be responsible for the shipping cost and also for Bank charges.
    Thanks.

    Hati2...!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamat yg digunakan oleh mamat niger scam nokharom:

      No 10 Queens Hall Hostel.
      University Of Ibadan
      OppositeShopping Complex
      Road Agbowo.
      City:Ibadan.
      State:Oyo.
      Country:Nigeria.
      Zip Code:+234

      Delete
    2. sama2 bro.thanks juak sbb share kat sini..=)

      Delete
  41. aku baru je terkena. nak jual camera aku dah siap pos dah tp aku buka smilebank ni ttba ada scamxposed bagai nasib baik sempat cancel shipping. kalau tk rugi besar aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib bro..papepun thanks sbb share kat sini..mybe boleh tlong yang lain2..=)

      Delete
  42. ini lah yg saya dpt dr email scammer ni. ada ke suh pos dlu barang within 24jam.
    ingt senang2 kita nk percaya agaknya.




    Hope you can make the shipment done by today

    This is the Shipping Address of my Cousin.
    No 10 Queens Hall Hostel.
    University Of Ibadan
    OppositeShopping Complex
    Road Agbowo.
    City:Ibadan.
    State:Oyo.
    Country:Nigeria.
    Zip Code:+234
    Confirm to me with the shipment cost via pos malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mcm2 taktik dorg guna..btw thanks sbb share kat sini..=)

      Delete
  43. Salam. Baru terkena tapi nasib baik sempat hold parcel tu dekat Shah Alam. Sanggup drive sorang2 pergi ambil balik barang tu. Then siap pergi IPD Sri Petaling (sorang2 jugak) buat police report. Fuh...Takut juga masa mula2 sebab dia nak ugut bunuh lagi. Hampeh betul. Kalau lah terbaca blog ni dari awal mesti dah tak perlu terlibat dalam semua ni.
    Btw, orang tu nak beli through mudah.my jugak. Rasanya pihak mudah.my kena take action sebab ramai dah terkena.

    ReplyDelete
  44. Nigerian damned..bastard
    Gw baru aja ketipu dan melayanglah USD$320
    Hati2 sama email floyld101@gmail.com or floyld nancey.
    Biasa transaksi online sama malaysia,singapore,brunai and other has got no problem but this one so realy realy annoying.
    At first I don't know if they are scammers,but actualy I'd found this blog and am fell so happy and lucky than sure that they are realy fucking scammers from oyo nigeria with name BOLAJOKO DAMILOLA TUNDE.
    Thanks for the owner of this blog and I ca share my problem for us

    ReplyDelete
  45. Saya juga dapat email dari floyld101@gmail.com yang katanya kerja sama dengan smile bank of scotland.. dan apa yang harus saya lakukan ya?? Apa ini juga scammer? Tapi minta dikirim ke america

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy nsihatkan jgn layan email tu..n hold parcel..dorg tukat taktik nak kenakan kita..=)

      Delete
  46. benar benar nih si mamat, saya juga barusan dapat email itu dari Pengirim: floyld101@gmail.com ngakunya orang liverpool, trus penasaran saya googling emailnya ini sampailah ke blog ini. trimakasih ya buat sharingnya

    ReplyDelete
  47. Sye pun nyaris2 kena jugak.dah siap nk shipping lg.nasib baik call paypal centre.paypal centre ckp lain kali berhati2 ..suruh shipping kat nigeria..

    ReplyDelete
  48. I also got email from floyld101@gmail.com. Said he/she is from liverpool and wud like to send the items to his/her friends daughter in NY, USA. I believe this was also a scam. Thank you for posting guys..

    ReplyDelete
  49. I just got an email from floyld101@gmail.com. Said he/she is from liverpool and wud like to send the item i'm selling to his/her friends daughter in NY, USA. I will play along and see what is his trick. I will share it here. Thank you for posting guys..

    ReplyDelete
  50. aku lg bodoh dah pos barang......#@#%^&*... nasik baek ak bace blog nie dulu kalo x ak dah tranfer dah duit yg die sruh...klu x tranfer FBI akan tangkap ak perghhh.....
    yg ak kne name die MRS.kalo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahaya dorg ni sbb dpatkan info kta dulu..just careful lain kali beb..=) thanks sbb share kat sini..=)

      Delete
  51. mamat ni buat hal lagi.

    Emailnya sama saja:






    ola tipo


    12:30 AM (12 hours ago)

    thanks for the mail but am presently out of Malaysia am in love with your item i will like to purchase for a cousin in west Africa as a gift i will be paying you via Bank to bank instant transfer hope you can get back to me with the shipping cost i will be responsible for the shipping cost and also for Bank charges.

    Thanks.

    Saya balas balik:

    being cheater is not going to make us rich. God has fixed the rules. Whatever you did to other people, it will turn to you back, soon or later, if not here it will be thereafter.
    Nobody can cheat me as I never cheat other people, Allah the only God is protecting me.
    Thanks anyway, I forgive your ignorance, don't worry..

    ReplyDelete
  52. OMG! I think I've been scammed too! Nasib tak pos barang lagi. Pernah baca tentang Nigerian scammer tapi tak sangka diorg makin advance. Hampir percaya sebab dia cakap dia Malaysian kerja under Petronas di Canada and nak send gift to her child dekat Egypt. Plus emel dia sangat convincing!

    Ni details dia
    Emel:hazwanimohdsulaimon@hotmail.com

    Posting address
    Name: Fatimoh Sulaimon
    Address:124 mile st.Dokki Sharani.floor3,Appartment No5 door,
    Tel :01126989559
    Zip Code: 12311
    State :Cairo
    Country: Egypt

    Serius tak sangka sampai tahap ni diorg sanggup tipu. Realised this is scam bila dpt emel kata transaction hanya akan proceed bila barang dah pos. And I try googled about the emel. Alhamdulillah jumpa link yang membantu. Hopefully takde orang akan tertipu dengan scammer ni lagi.

    Be careful guys!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh tapi I dah bagi acc details :( Ada possibility tak utk dia hack my acc?

      Delete
  53. Aku dh trkena .bodoh btol aku gelojoh sangat x siasat dlu ,memang claka nakhram jadah mat2 negro ny. Melayang duet aku . Hadoh bnsat betol . Hbes duet raya aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaw dh aku transfr duet guna westrn uni0n.. Ada apa2 cdangan x yg boleh aku bt?? Duet aku dh mlyang ny

      Delete
  54. saya baru je terkena pagi tadi. mujur google nama bank & emel address ( Smile Bank Plc ; ) and google bring me here. please be carefull dgn nombor 013-6548178....dia guna nama mrs ola. emel add olat333@gmail.com

    Syukur sgt Allah gerakkan hati sy utk hold the parcel.

    ReplyDelete
  55. Sesiapa yg jual benda kat mudah.my mesti berhati2..
    Sb.fundtransferunit@accountant.com olat333@gmail.com
    org ni nama mrs.ola.. penipuan.. sangat the memperpukimakkkan!!! Becareful!!

    ReplyDelete
  56. Salam, aku nyaris giler kena arini. Aku dah depan POS opis dah nak hantar barang and just try google pasal smile bank ni and ada pulak link ke blog ni. Thankz guys. Yang buat aku google dulu, gambar mamat kat email dari bank tu. Aku penah nampak muka dia dalam scam email dari bank yang nak bagi aku duit USD 500,000.. hahaha.. Gampang derang ni kan. Yang sakit ati tu, aku siap trun down buyer coz Ms. Ola ni pujuk nakkan barang aku tu (jam je kot) and tak nego harga langsung. Memey cha alip bai la orang2 camni.. again.. Alhamdulillah aku come through this blog.... Have a nice day guys.. always be carefull

    ReplyDelete
  57. aku pun hampir gak terkena.ola guna email ni pula,olamipo31@gmail.com

    ReplyDelete
  58. this happened to me too. should i just ignore the email?

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum. Nasib baik aku jumpa blog ni, ternyata keraguanku munasabah. Aku iklankan kamera kat mudah.com juga. Bertubi2 email dari pak Arab, semua dari Nigeria. Aku layan jer, aku siap warning "I won't do any shipment before I get payment". Pastu dapat 1 email konon2 dari bank buyer tu. Apa dorang ingat org Malaysia ni bodoh ke? Bila aku notis operandi dorang serupa, aku dah mula syak ni semua penipuan. Hati2 orang Malaysia

    ReplyDelete
  60. Olabee65@gmail.com.. tu email terbaru dy.. nseb laa aku googler dlu.. nseb jumpa blog ni.. lepas dy bg alamt address dy terus aku ckp.. stop cheating malaysian people fucker..we all not a dumb people.. go ahead with your bullshit cheating..what else?? Smile bank?? Fbi?? Heyy i know about you laa.. haha.. tu plus da sakit hati sgt da tu.. tu yg balas mcm tuu.. ni tga tgu dy nk balas apa.. haha

    ReplyDelete
  61. siriusly ini semua bohong ????! baru ja terkena . alhamdullillah saya jumpa blog nie sebelum post

    ReplyDelete
  62. nangisss... baru je terkena tadi... melayang rm700 dan jeans levis takahiro kuraishi..

    olabee6@gmail.com
    +60302
    0124233580

    dah gugel alamat la ape la tapi x gugel habis habisan...
    nyesal x dengar cakap suami dan gerak hati sendiri.....

    esok nak g buat report polis..


    ReplyDelete
  63. Salam aku br jgk kena jam 5 td.. Dia guna email sunas005@outlook.com, pastu olebee65@gmail.com org yg kedua jd pelangan aku, pastu maya6459th52e5fk@email.mudah.my org ketiga.. Hati rasa was-was jgk. So cari punya cari nasib baik jmpa blog ni kalo x melepas la barang aku.. Tq for sharing

    ReplyDelete
  64. I just got SMS 016-5316060 from olabee65@outlook.com for this scam after I posted for sale luggage

    ReplyDelete
  65. Thank you so much , I almost gonna ship my item until I saw this blog .
    They got my bank details is it ok ? or should I be worried

    ReplyDelete
  66. Saya dpt mesej dari nombor 019-2915470 selepas letak iklan dlm mudah.my semlm. Dia suruh saya email balik ke olabee65@outlook.com jika kain masih available utk dijual. Heran juga kenapa dpt mesej omputih nak order kain sulam bandung. Seb baik saya google email tu dan terjumpa post ni. Terima kasih kerana berkongsi!

    ReplyDelete
  67. Mamat ni masih brleluasa utk pengetahuan bro2 sekalian..
    Pg ni aku dpt sms pd 22/12/2014 ..
    Dia nk bli jam tangan yg aku jual kt mudah.. Kpd bro2 skalian, hati2

    ReplyDelete
  68. Sy pn bru je kne ni.btol ke die xleh wat ape ape ngn no akaun kite tu?die siap wassap sy pastu maki hamun sbb x hntr brg tu.Alhamdulillah jmpe blog En ni.time kseh byk mmbntu sgt En ni.hihi..

    ReplyDelete
  69. No br dia 012--5797011..email dia olabee65@outlook.com..aq nk jual moto aq dia plak nk beli..nak anta oversea konon..he thinks us malaysian are not high educated..he should think again..aq tgh troll dia ni..mengamuk dia..hahahah..sikit pn aq x tkt..puihhhh

    ReplyDelete
  70. Ni plak mamat niger yg try approach aku smlm... Nnt aku nak scam dia blk... hehe

    ____________________________________________________________________________

    cool.. it is not very hard to find where you are... someone is watching you rite now... i'm getting closer to you...

    On Jan 8, 2015 10:42 PM, "anu oluwa" wrote:
    continue is like am catching fun with you moron so still find so details to send to me okay waiting

    On Thu, Jan 8, 2015 at 3:34 PM, firrdhaus sahabuddin wrote:
    (You Have To Proceed With The Shipment Of The Item And Provide Us With The Shipment Tracking Number - "no body will do this stupid action").

    (Details About Your Income And Employment - "What for? stupid bank term."

    (Once We have This Info From You, We will Make The Full Transfer Of The Money To Your Bank Account - "do you think i will believe this? go to hell!"

    On Jan 8, 2015 10:26 PM, "firrdhaus sahabuddin" wrote:
    nice choice of words... now the deal is over... i'm sure you are a scam... i may stupid but you more stupid than me... cheers!

    On Jan 8, 2015 10:16 PM, "anu oluwa" wrote:
    you are so stupid did i compulsory it to sell it for me why must you utter that useless speech?

    On Thu, Jan 8, 2015 at 3:12 PM, firrdhaus sahabuddin wrote:
    yup that is the only way. your bank procedures are very wierd... i may check this out with inernational authority just to make sure you are not a scam..

    On Jan 8, 2015 10:05 PM, "anu oluwa" wrote:
    ok so wait till it clear then

    On Thu, Jan 8, 2015 at 3:03 PM, firrdhaus sahabuddin wrote:
    i'm sorry my term is clear... when your payment is cleared in my account i will post the item... i couldnt follow your bank procedures... it is not the way i deal with my client... i'm sorry..

    On Jan 8, 2015 9:57 PM, "anu oluwa" wrote:
    Yes

    On Thu, Jan 8, 2015 at 2:55 PM, firrdhaus sahabuddin wrote:
    i forgot to tell you... this lense is suitable for nikon mount only... make sure your cousin is using nikon... tq

    On Jan 8, 2015 9:53 PM, "firrdhaus sahabuddin" wrote:
    until now i didnt receive any confirmation yet... wait until tomorrow... whatever it is, i will post the lense once your payment is clear... tq for your concern...

    On Jan 8, 2015 9:38 PM, "anu oluwa" wrote:
    Hello

    My bank have already updated me that they have sent you my payment confirmation via email i hope you received my bank notification email hope to hear from you ASAP

    ReplyDelete
  71. Nasib baik aku google dulu. olabee65@outlook.com. nasib baik aku jumpa blog ni. terima kasihlah banyak-banyak. tapi aku kompius, mcm mana diorang boleh dapat untung daripada penipuan mcm ni?

    ReplyDelete
  72. I almost did that same mistake today. Email add is iyanu1982@gmail.com and the name is Anu Oluwa. After i did my zohor, i had this gut feeling telling me to google the Smile Bank and it brought me to this blog. Alhamdulillah. Allah is Great. Thank you all for sharing your experiences. This may have helped others who almost did the same as i was.

    ReplyDelete
  73. Thanks for this blog post and Momo Yang indefinitely. I almost kena as well. The number texted me 3 times the same message(I will only entertain via email for a fast deal if your game is still for sale kindly reply me here : iyanu1982@gmail.com) even though I said I wasn't falling for it. For all the people out there, beware this number and email of the Nigerian Scammer:

    +60133975398
    iyanu1982@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Saved by the checking of e-mail address. Thanks guys. They use a malay girls picture now for their profile. Beware.

    ReplyDelete
  75. Saved by the checking of e-mail address. Thanks guys. They use a malay girls picture now for their profile. Beware.

    ReplyDelete
  76. Saved by the checking of e-mail address. Thanks guys. They use a malay girls picture now for their profile. Beware.

    ReplyDelete
  77. pastu sorang lagi sms " i hope your item is still in available for sale? kindly reply ,e back on my email as: nasrilnizab@gmail.com please dont reply back on here because am using my lastsms to text you now. wait your reply on my email: nasrilzinab@gmail.com no phone: 0132682359"

    pelik bin hairan...

    modus operandi & no phone yang hampir sama dengan iyanu1982@gmail.com 0132681905

    ReplyDelete
  78. Ya Allah syukur ditemukan dgn blog ni.. aku jual barang kat mudah.com pastu dpt sms " i will only entertain via email for a fast deal if your game still for sale kindly reply me here: iyanu1982@gmail.com no phone 0132681905 "

    heran juga nape x guna whatsapp jer.. nasib baik tetiba tergerak hati nak search kat internet coz tetiba nak sms dlm english & pakai emel jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku dpt sms sebijik dgn bro..giler ar suruh pos ke Nigeria..musykil aku..trus google email n jmpe blog ni..tq tuan tanah sbb buat blog..peace..

      Delete
    2. apakata kita kenakan dia balik..balas dendam hahahha

      Delete
  79. Semua kalian...blh tlg sy....sy x tau nk buat ape....sbb dye org suruh bank in duit...i dah buat...akrang baru i nampak blog ni....blh bagi tau ape sy perlu buat....sy kena pergi balai lapor ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg terbaik adalah buat laporan polis

      Delete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. salam kak adilah...dik jugak terkena ngan mamat ni 2 hari lps...dik dah rugi spm rm2100....sama mcn kak,terhegeh2 utk check...akhir baru tau tu scam....sabar kak,allah akan ambik tindakan terhadap org yg tipu.....sabar ya kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  83. kak,skrang ni byk lg,scam mcm tu....nnt dik send email dorg bg kak....

    ReplyDelete
  84. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  85. Nurliza Edward
    faridatul abdul-rahmanguna bank allied irish bank great of britain
    mrs elenaguna first firect bank
    anu oluwaguna smile bank plc
    anu owo

    kak ni smua scam2 yg dik ade....smua pon guna nom msia msg ckp via email entertain saja....lps kita layan maka terperangkap lah kita smua....kata klau xhantar brg nnt FBI ambik tindakan lah....Interport police akan tangkap lah....Frezee akaun kita alh....byk alasan yg dye org bg...harap kalian2 smua jgn terperangkap ngan mamat scam ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  86. sy pun dpt, tp sy mmg x layan trus, reply email, scammer? hahahahaa. terus x reply. pun adv dr mudah.my

    ReplyDelete
  87. sy pn dpt jgk
    anu owo
    45 minutes ago
    Details
    Why is this message in Spam? You clicked "Report spam" for this message.
    Thanks for your prompt reply am not presently in malaysia right now but am in need of the item am buying it for my cousin in abroad(West Africa) i hope you can confirm the shipment cost via pos malaysia i will be paying you directly to your account via bank to bank transfer waiting to hear from you as soon as possible.
    Thanks.

    trus aq ckp aq CoD and jual dalam malaysia shja
    yg best die ckp die bkn dr mlysia tp gne no mlysia,ni no mat nigeria ni( +60 17-296 8062 )
    aq save no pastu check gne whtsapp application..

    kwn aq pn pnh kne ected sgt pos smua last2 kne tpu..

    ReplyDelete
  88. i get the exactly same message too:
    Thanks for your prompt reply am not presently in malaysia right now but am in need of the item am buying it for my cousin in abroad(West Africa) i hope you can confirm the shipment cost via pos malaysia i will be paying you directly to your account via bank to bank transfer waiting to hear from you as soon as possible.
    Thanks.

    ReplyDelete
  89. forgot to add their name and email here:
    anu owo (anuowo@gmail.com)
    Faridatul (shybelly@gmail.com)

    sila tambah email and name mereka kat sini, supaya org lain blh google dan xdak kena tipu lagi

    ReplyDelete
  90. Salam just nak share skrg ni dia cr terbaru diorg sms guna no 012-9102762

    will only entertain via email for a fast deal bag still for sale kindly reply me here : anuowo@gmail.com

    ReplyDelete
  91. Email baru scammer: aliyaore@gmail.com

    Sms: 0123060320

    ReplyDelete
  92. Salam semua.

    Sy br dpt sms dr no ni 0192195911. Sma gak dia nk deal via email anuowo@gmail.com

    Petang td via whatsapp +2349030895523 nk bg hadiah kat ank yg kat hong kong..serious conversation smpi suruh check shipping charges...dah close deal tggu payment je nasib baik sy tegas direct bank in to mbb only. Tak pulak sy rajin nk layam junk box kat gmail. Alhamdulillah thanks to this blog. Really helpful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah..sama situasi dgn sy..bru je tadi...pstu dia kata suh refund duit fee dia 100...pstu kata kalau xbayar akan masuk jail....nak menipu ja...dh jadi mangsa..nasib la..Jmpa blog ni..

      Delete
  93. is it the latest scam is melly6235@hotmail.com? I received sms from 0146289326

    ReplyDelete
  94. latest scam 012-789 6734 anuowo@gmail.com

    ReplyDelete
  95. i received whats app from +234 813 041 8211. is it scam too?

    ReplyDelete
  96. Lagi kes cubaan nak scam. Sms cakap nak beli barang kat mudah dan nak nak deal through email je

    +6013 3459017
    zelinamuhammad000@gmail.com
    wechat msd3701

    +6013 3324580
    triniroy2004@gmail.com

    +6019 2133806
    melly6235@hotmail.com

    ReplyDelete
  97. Someone direct contact me through mudah emai. Wan buy my item n request send to thailand

    ReplyDelete
  98. Received a message from +6019 274 8638. Scammer email is anuowo@gmail.com . Please be aware.

    ReplyDelete
  99. Baru jak aku kena petang tadi...aku belum lagi deal ngan die...and....2hari selepasnye....dia ugut aku....die nak masukkan duit rm5000 kat akaun....pastu die nak buat report yg aku nie dia you will die in aku pun tak paham maksud dia nak wat aku macam mana?nama dia...kik garcial...sial punya orang.... tak paham bahasa negro babi nie....cibai pukikmak die nak ugut aku pakai akaun bank aku.... sorry...kasar bahasa.... dah terlalu geram ngan mat negro palak babi sial die..

    ReplyDelete
  100. Salam, I kena bru je td. Tp I ckp kena kompom PayPal transfer to my local acc bnk bru I bg u item tu. Kalo x, there is no dealing. And bnk yg reg kat PayPal tu duit xda. Debit card only. Hihi. Takot2 je dorg leh hacking everythings about us just using the email. That's will be a problems.

    ReplyDelete
  101. Salam, I kena bru je td. Tp I ckp kena kompom PayPal transfer to my local acc bnk bru I bg u item tu. Kalo x, there is no dealing. And bnk yg reg kat PayPal tu duit xda. Debit card only. Hihi. Takot2 je dorg leh hacking everythings about us just using the email. That's will be a problems.

    ReplyDelete
  102. New number by the scammers "012-6671547"

    Message as below: revert back via email only for a fast deal if your game still for sale only reply me via email: anuowo@gmail.com

    ReplyDelete
  103. Dapat semalam mesej ni dari no yang sama, tapi dia hanar dua kali dengan letak email yang berlainan.

    No: 0123302536
    Email: hidayafahana@gmail.com dan farhana.binti200@outlook.com

    Salam, i just want to confirm if your game/console still available for sale in good condition like i saw it in your ad Kindly reply direct to my email at hidayafarhana@hotmail.com, please dont reply me back here because am using my late sms for you to ask if the item still for sale and at presently at work now

    ReplyDelete
  104. Just received just now from 012-9105064
    with the same message:
    revert back via email only for a fast deal if your game still for sale only reply me via email: anuowo@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dpt jgk msj ni..hampir tertipu dh..hmpir2 nk p pos barang dh ni...suh guna pos malaysia.. nasib la baca dlu entry ni.

      Delete
  105. aku hampir terkena dengan tipu helah mat nigeria ni..nasib x bank in lagi dan alhamdulilah barang aku x boleh nak ship dan boleh ambil balik barang aku kt pos..memang pnipu mat nigeria ni smpai ugut nak bnuh aku..apahal..ni terbaru pasal dy
    email = hussainrashid0000@gmai.com
    wechat = msd3701
    phone = +60129101381

    ReplyDelete
  106. kalau kita dah bagi no.account bank kyta kt dy..apa yang dy boleh buat dgn no. account kyta..adakah dy boleh ceroboh kyta punya akaun dan kebas duit kyta dalam account trsebut..minta penjelasan..

    ReplyDelete
  107. ALLAH...tergerak hati nk baca ni.. dia kata nk pos kat spupu dia kt nigeria...pelik benar..tp time tu x pk apa2 lg.. google2 jmpa page ni....kna scam rupanya..dh la msj masuk kt spam..sblum ada je bank antar mesej elok ja masuk kt inbox...nasib la barang xpos lagi..

    ReplyDelete
  108. ALLAH...tergerak hati nk baca ni.. dia kata nk pos kat spupu dia kt nigeria...pelik benar..tp time tu x pk apa2 lg.. google2 jmpa page ni....kna scam rupanya..dh la msj masuk kt spam..sblum ada je bank antar mesej elok ja masuk kt inbox...nasib la barang xpos lagi..

    ReplyDelete
  109. Okay! Aku dah agak dah semua ni scam!

    Ade ke Smiley Bank suruh aku post dulu baru dapat duit!? Kepala dia! Dia igt orang Malaysia ni senang kena tipu. Aku dh was2 dah time dia kata dia nk post ke West Africa, utk cousin dia.

    Ni email dia: anuowo@gmail.com

    Dahla email bank dia entah ape2. Aku dapat dua email, satu mrs ola satu lagi mrs anu.

    Takkan lah bank nk hntr dua kali bnde yg sama dgn nama berlainan.

    ReplyDelete
  110. Aku pun kena...Sib Baik terpikir nk Google smiley bank ni..Allah gerakkan hati sudahnye Jumpa blog ni..same email bye anuowo@gmail!hampeh punye negro!!!

    ReplyDelete
  111. Aku pun kena...Sib Baik terpikir nk Google smiley bank ni..Allah gerakkan hati sudahnye Jumpa blog ni..same email bye anuowo@gmail!hampeh punye negro!!!

    ReplyDelete
  112. my wife pun kena this week..nak jual handabag kat mudah..latest email 2015 yang digunakan utk nigeria mudah.my scam hidayafahana@hotmail.com..no telefon 0123818062..satu lagi oluwaose2@gmail.com no telefon 01112297220..so beware ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there, I just wanted to ask you what exactly happened to your wife purchase? Did she buy something from that guys email and it never arrived? I just got an email from the same guy to buy one of the product that I listed on mudah.my.

      Delete
    2. his wife is the one who sells things.

      Delete
  113. Baru publish jam tangan semlm...mlm dpt whatsapp dri perempuan England nk beli utk cousin di africa, cara bayaran transfer account. Nasib baik terbaca blog, cam nk terkena je

    ReplyDelete
  114. baru je terlepas dr di tipu....alhamdulillah...semua ni daripada apa yang sy nk jual di dalam mudah...baru je letak gambar handbeg...tahu2 ada la sorang mamat salleh ni whatsapp sy..ckap dia berminat dgn handbeg saya ni...untuk di hadiahkn kepada is3nya....siap booking2 bagai...suruh saya padam gmbar dlm mudah sbb dia dh booking...sume saya ikutkn je...ingatkn betul...tahu2 dpt email dr shipping agent_plc untuk ke western union terdekat untuk membuat pembayaran kos shipping sebanyak rm 500 ( ingat sikit ke.. )...makan pun sehari rm 10 inggit je...memang x dpt la nk bayar...mana mamat tu KANE...siap desak2 soh bayar jgk rm 500 tu untuk agent tu reliese duit..dia desak saya ni soh pinjam kt sapa2 dulu sbb saya ckap saya x de duit...pas tu dia mesej lagi klau saya tipu dia..dia akan lapor sume ni kt FBI... ( am gonna inform the FBI abt this issue )...tp..yg saya takut sekarang ni..mengenai ni akaun yg saya dh bg kr dia...mcm mn ekkk...apa sapa2 bleh tolong x...tertekan ni...sbb pkai no akaun en suami...

    ReplyDelete
  115. Terima kasih nasib baik. Baru je sekejap dapat msj

    ReplyDelete
  116. Terima kasih nasib baik. Baru je sekejap dapat msj

    ReplyDelete
  117. Terima kasih nasib baik. Baru je sekejap dapat msj

    ReplyDelete
  118. Terima kasih nasib baik. Baru je sekejap dapat msj

    ReplyDelete
  119. Salam. Saya baru terkena ni.

    Saya letak dua item dalam Mudah - satu set kerusi rotan yang dibeli pembeli local yang bayar tunai (Alhamdulillah), dan satu set golf wilson pro kanak-kanak yang saya dah bayar RM500 untuk hantar ke USA (terkena!).

    Pembeli contact melalui whatsapp dan perkenalkan diri sebagai "Lt. David", askar US yang bertugas di UK. Gambar profile memang mat salleh beruniform. B. Inggeris dia convincing dan susunan ayat pun gaya American. Dia minta saya poskan barang ke USA kepada isteri dia dan kononnya hadiah untuk anak dia. Saya google alamat yang diberikan memang ada (macam saya kata agak convincing). Dia siap minta saya whatsapp gambar resit poslaju dan sebagai. Transaksi bayaran melalui "Smile Bank" yang bila saya google juga memang ujud (masa tu tak tahu alamat email semua palsu!).

    Saya mula curiga bila pagi tadi dia hubungi kononnya jumlah harga barang dan postage USD300 "terlalu kecil" untuk bank berurusan dan dia akan top-up ke USD500. Tapi saya kena hantar "refund" USD200 dulu ke bank dia sebelum saya boleh terima duit tersebut. Account yang nak dihantar refund tu pula milik "Felix Akinola" beralamat di NIGERIA! Kononnya "agent" kepada "bank manager" dia. Askar US di UK guna "agent" dan "bank manager" NIGERIA???!!! I don't think so. Masa tu saya dah tahu dah kena tipu ni dan menyesal dah berhabis RM500 bayar poslaju. Saya dah hubungi poslaju minta delivery dihentikan, tapi barang dah keluar negara Sabtu lepas. Kalau poslaju berjaya stop pun duit pos tak dapat balik.

    Jadi hati-hatilah semua dengan M.O. terbaru kumpulan musibat ni. Kalau ada apa-apa terbaru saya akan updatekan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saye pon rase macam dah terkena..
      ape yg perlu saye buat ?tapi sye blom bayar shipping clearance dkat W.U lagi....
      minx tlong kawan2...ape yg perlu saye buat??

      Delete
  120. sama la..saya post kat mudah.my jugak bag victoria secret. dia sms saya suruh email kalau stock available. bila dah email, dia tanya boleh ke pos ke west africa. masa tu dah pelik? kenapa nak beli melalui mudah kan? kenapa tak beli je dekat store VS kalau dia sekarang dekat US.

    citer dia nak bagi dekat cousin dekat west africa sana nu.. wuuu..dah tak sedap hati terus categorize dia as SPAM. tadi search email address dia. memang ada pun. nasib baik.

    berhati-hati la ya semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. email olawaose2@gmail.com
      no tel : +6011-1231 1019

      Delete
  121. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  122. saye rase pon saye dah nak terkena...ape yg patut saye buat skarang.. akaun bank saye dah bagi kat die..die askar us...esok sye dah nak kne bank in melalui wu transaction...minx tolong rakan2?
    jumlah wang rm 500 bukan nye murah...die ugut untuk hantar fbi klau sye x jual...mcm mne ye?
    minx tolong sgt2...

    ReplyDelete
  123. Ni response aku kt niger ni lepas aku da tgk modus operandi die...exactly same mcm yg korg tgh discuss kn...buy for cousin at west africa...

    Fyi, I did some research before I decided to make a deal with you. I found a lots of people discussing about your bank. So I decided to proceed dealing with you to see whether they talking the truth or not. And exactly same thing happen when I deal with you. Your modus was same like shit. You said same thing, want buy something for your cousin in Africa.

    It's too weird that you are puchasing Pandora for your cousin at Africa and you want to bare the cost of shipping? I thought you are stupid enough to purchase something that you can get even cheaper if you purchase directly in Africa. Plus, you are even stupid you didn't check by yourself on the internet the air freight fare for Pos Malaysia as they stated clearly the price in their website. I even cheat you the shipping cost because I know you are trying to cheat me from first.

    So, the deal is off!

    ReplyDelete
    Replies
    1. So how come you have to get the money before you ship so you want to cheat me as well what happen to you to get the money first because been scam that is what happen to me also

      On Wed, May 6, 2015 at 1:30 PM, Muhammad Faqihuddin Ahmad wrote:
      I received bank notification for your transaction. However, I felt something fishy of this deal.

      1. Your swift code for banking is wrong. U never check before decided to cheat me.
      2. How come I have to ship my item first without having my money?
      3. The term of the bank transaction want me to ship my item first before they proceed for payment. I will not ship any item without payment.

      The term from ur bank notification is not fair. It most likely want me to ship my item first before I receive payment. Fyi, I will never ship any item without proper agreement that secure my business.

      If u r about to do shit with the deal, then u'd better find other victim. Ur next victim will never be me.

      Delete
  124. Thank you share. dapat sama sebijik jgk email. baru dapat. dia kata dia baru masuk islam. lpas tu tak makan duit haram. dia tak menipu. dia tau mana dosa pahala. lpas tu ugut nak bunuh saya kalau tak refund duit tu. nama dia MRS ANU. ahhh mati mati nak kena tipu. ya allahnasib la tergerak hati nak google cari entri ni. terima kasih sesangat. tp macam mana eh nak pastikan yg no akaun bank kita tu selamat? yelahh mat negro ni kan pandai amek duit mcm tu je dari akaun kita. mcm mcm helah dorang boleh buat nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni email scam : oluwaose2@gmail.com
      No whatsapp : +2348053934396

      Delete
  125. New email address from scammer: faizanurmuhammad@gmail.com

    Thanks for your response,am presently in london UK, I want to buy your item for my child that in Studying abroad (INDIA) you will help me ship the item through Posmalaysia or private courier . dont worry about the shipment fee I will bear that.As for payment, I will make payment via Bank to Bank money transfer ,which is the most reliable and secure for online payments.you can add me on wechat for better conversation: msd3701....I await for the total cost of the item and shipment as soon as possible...

    ReplyDelete
  126. sy jual handbeg swiss polo di mudah.my then dy sms sy nk bli. Tp melalui email sj deal dy ckp.

    Ni no phone dy sms sy :+60125436734
    ni sms yg dy hntar :
    kindly reply me only by email if your bag still for sale (owotide10@gmail.com) email me only.

    Then sy email la dy ckp still available. Then dy ckp dy dok africa skrg nk blikn hndbag tu tuk sppu dia. Pastu dia suh tnya shpping kos. Sy ckp la 145 kos pos. Cmpur hrga beg jd 245. So dy mntk no acc nk trnsfer dy ckp.

    Sy bg la no acc sy. Then 2 jam lpas tu dpt email dr bank smile mcm post kt atas tu. Mr Anu's nama dia. So pending payment nk release rm250. Tp kt no account tu bkn no acc sy. Tu yg sy confius. Then sy ckp kt dia sy xblh proceed pos tnpa payment. Pastu dy mcm mrh sruh sy refer email dr bank td. Dia siap ckp "u go to school or not" . Pastu dy ckp klau cancel sy msuk jail. Apehal dy yg slh sy plak yg kne msuk jail.

    Then sy google2 jumpa pos ni. Trima ksih byk2 sbb sedarkn sy.

    ni email nigeria jhat ni : owotide10@gmail.com
    address dia suruh pos :
    This is my cousin address
    Name:evelyn babatunde
    No 1 , emidire Street,
    Ologuneru Eleyele,
    City: Ibadan.
    State: Oyo
    Country: Nigeria.
    Zip Code:23402

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, alamat yg akak dapat tu sama mcm saya dapat. nama cousin dia babatunde jgk. ayat yg sama dia bg dekat saya " u go to school or not". haha. negro negro

      Delete
    2. same ke? kan.. saya baru je terkena kelmarin. jahat betol. Mudah.my pon diorang boleh nak buat cmtu. xsecured dah Mudah.my.

      dia nak beli apa dari adik? Wah nampkanya ramai gila dia menipu kan.

      Delete
    3. sama kak. saya dah ckp saya report polis terus dia block no whatsapp saya. tau takut. haha. dia nk beli jubah. taknak refund duit dia, dia maki maki. padahal duit satu sen pun takde dalam akaun saya.

      Delete
    4. sy pon sama. saya Jual seluar dan pakaiain original dari jepun. Dia nk baju GAP kids jepun 5 helai. bagi address sebijik macam dia bagi akak katanya untuk sepupu dan dia xder kat malaysia skrg nie..haha. Emai sama, adresss pon sama, story pon sama. hahaha

      Delete
    5. modus operandi penipu yg sama sy hampir terkena, mujur google dulu sebelum melayan dia.. haish aptb =(

      Delete
    6. ALLAH .. sy baru pos nak jual kamera dulu semalam,tup tup malam td dia msj saya .. msj dia ckp cmni """Email me if your camera still for sale on (owotide10@gmail.com) only email will be reply"""" .. ni no dia 01112288683 .. sy start pelik sikit-sikit dah waktu tu, esok nya sy terus email dia kata kamera still available lagi kan, ni dia balas kat saya """ Thanks for your prompt reply am not presently in malaysia right now
      but am in need of the item am buying it for my cousin in abroad(West
      Africa) i hope you can confirm the shipment cost via pos malaysia i
      will be paying you directly to your account via bank to bank transfer
      waiting to hear from you as soon as possible. Thank """ start situ dah pelik banyak,ada ke patut dia nk beli mcm kat sana xde jual kamera kan, alhamdulillah google terus jumpa blog ni .

      Terima kasih banyak2, semoga ALLAH lindungi kita semua

      Delete
  127. Yeke. Sy jual handbeg. Oo. Pandai dia kan. Kat saya dia cakap kalau xhantar dia bwk p jail. Dah la mulut dia macam apa lagi. Geram betol.

    ReplyDelete
  128. marriamclegy20@outlook.com

    salam,new scammer who say wanna to buy my antique coin....using bank of canada....

    ReplyDelete
  129. johnsoncambel@gmail.com
    ni scammer yg gunakan paypal utk tipu duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you! hamper terkena jugak dengan the same email address.

      dia respond to my advert in mudah.com, then hantar sms from number 63001 suruh reply to email johnsoncambel@gmail.com. kitorang even siap berbalas email once but then tiba2 I tergerak hati nak double check takot kena scam.

      tak sangka gerak hati betul. huhu thanks for the sharing!

      Delete
  130. Hello guys, if you ever got cheated by the scammer over the Internet,
    here is a good website to recommend for you: http://scamhint.com

    As we find out that there is actually no way to search for the scammer details,
    except through Google or find it in forum using CTRL + F which is so inefficient,
    so we decided to build this website and try to help the Malaysia community,
    in order to decrease the scammer cases in Malaysia.

    Together we build a better online shopping experience for Malaysia,
    feedback is welcome too! :D

    ReplyDelete
  131. Saya pun baru jek kne tipu. From uk jgak. To anak dia kat saudi arabia.

    ReplyDelete
  132. mariobill101@gmail
    rebeca.ruizz@outlook.com
    hidayafahana@hotmail.com ( 0126183902 )
    jamaludin4500@gmail.com ( 0126082373 )
    semua ni scammm..please beware..nyesal post ads kt mudah

    ReplyDelete
  133. Aku pun dah terkena.. Kenapa mudah.my tidak meletakkan amaran pada page diorg ye? berhati2 terhadap email scam..

    ReplyDelete
  134. Asik semua terkena..ape kata kite kena kan depa lak.. baru depa tau..jgn memain dgn kami org malaysia. xkan xde computer geek kat sini..ajar kasi sent virus kat depa ka.. ha.. geram lak hati kite ni. org nak berniaga dia permainkan pulak...

    Sakitnya tuh di sini Di dalam hatiku....sakittt....sakit...eh..

    ReplyDelete
  135. dapat sms dari no nih +60126670154

    "Salam, is your item you posted at mudah still available for sale in good condition, plz email at hidayafahana@hotmail.com"

    berhati2 dgn scammer nih..malas nak layan.

    ReplyDelete
  136. Aaaa... Baru dpt msg dr hidayafahana@hotmail.com... Nampaknyer makin berleluasa...

    ReplyDelete
  137. salam, saya cuma nak mintak pendapat, saya dah ditipu scammer ni, tapi saya cuma dah pos barang cuma tak sampai libatkan buat transaksi duit yang banyak, mujur jugak. tapi bahaya tak no akaun sy dia tahu? perlu tak saya laporkan pada bank?

    ini informasi menganai scammer:
    Name: Olanrewaju Mohamad Firdaus
    Address: 15 Oluwole Ayinla Street,Ologuneru,Eleyele
    Town/City: Ibadan Oyo State,
    Post-code: 23402.
    Country: Nigeria.
    Contact Number: +2347016740449
    bank digunakan : irish bank

    pada awalnya bgtahu transaksi otw, last2 bgtau balik yang die kne bg duet lbih nak bank in dkt sy, so sy kne refund balik RM322, dah la duit tak masuk, suruh refund. langkah bagus tak klau saya block dia di email, sebab dia contact saya melalui hangout email.

    *pendapat dari anda amat diperlukan, terima kasih*
    BERHATI2 DENGAN SCAMMER

    ReplyDelete
  138. Alhamdulillah terkena juga saya dengan mamat nigeria ni
    name dia Anu Olawaseyi,saya rase dia orang yang same tapi dia banyak buat akaun baru..tapi transaksi guna account smile bank juga ni contoh email konon nya transaksi dah dibuat :
    Name: Mrs Anu Ola
    No phone : 012-9101381
    We want to inform you that we have already made addtional payment of 1050.00myr but your payment is still in pending with us due to the fact that you will need to make the top-up of 1050.00myr back via Bank Transfer to the address for us to enable us to activate your money into your account we hope you can proceed with the refund and get back to us with the Payment Receipt for us to activate your total amount 1,550.00myr+50.00myr( Transfer Charges into your account instantly we confirm your payment receipt.

    We want to inform you that our bank work together with the FBI Security Service in other to protect the both parties and also defend our image which we are sad to inform you that this issue has been forwarded to the FBI Security Service for proper action if disobey to refund back the overcharges payment to your customer. We are sorry to have taking this step but it is our bank procedure to report any customer who want to disobey any refunding issue.

    ReplyDelete
  139. wah panjangya post pasal scammers ni! :)


    Anyway, I pun dapat SMS dari 012 5988062 .....I baru relist advert I kat Mudah....these scammers like to target on item yg mahal2...

    In March, dia suruh I email kat melly6235@hotmail.com

    tapi hari ni, bulan Julai email kat halirosa01@gmail.com but the same number pulak.


    At the same time, I also got Whatsapps msg dari +234 902 359 9283
    katanya dia engineer based in Pahang working with construction company

    mintak email and bank details I

    ReplyDelete
  140. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  141. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  142. haha,,, aku pun baru dapat dari emel yg sama Iyanu menatang apa ntah.. aku ada jual camera canon kat mudah then dia minta post to alamat nigeria ibadan city nigeria,, dia nak beli utk cousin dia , mmg taktau menahu benda nie,tergerak hati nak check kat google,, rupanya mmg betul si penipu,, anything duit kena masuk dulu, p cucuk semua baru post tu kena konsisten heeee... tak pun cOd lebih senang,, kali nie aku nak saiko si negro nie, senang2 nak barang free,, skali aku post taik kucing ke,lipas ke, katak mati ke to nigeria biar padan muka dia hahahah,,, komfem dia tak kacau mudah dah..hahaha... DOnt Think Malaysian Stupid.. senang citer dapat je penipu mcm nie ,post je taik kucing ke, tulang ikan ke, telur busuk ke p alamat dia,, tak kira dalam atau luar negara kalau kita dah suspect dia penipu,, cuma rugi la dalam 6-10 kos pos,,janji puas hati hahahaha

    ReplyDelete
  143. What da heck!!! Haha, aq google harga postage ke west Africa..jumpa blog ni.. Thanks bro.. ni sebahagian email dgn dia.. patut suruh whatsapp x nak...
    P/s: baca dr bawah ke atas (english aq dah la broken..haha)...

    "But i have agree to add the postage cost to your money and transfer it first to your account which you can do the postage after i have done the transfer to your account and bank will alert you , please kindly check online for the postage cost and let me know asap?

    Date: Wed, 29 Jul 2015 00:09:02 +0800
    Subject: Re:RE: shoe at mudah Fred & Lonsdale
    To: hidayafahana@hotmail.com

    I see.. I though pos around Malaysia . Seriously I never pos item outside Malaysia.. when ur son back here?

    Hidaya Asyraf Fahana wrote:

    Thank you for the reply, But am currently out of station to Vancouver, Canada for an official training from Petronas company and am interested to buy the item for my child who is presently in west Africa for school Excursion, i have agree with your price but i will like you to help me confirm the postage cost from Pos Malaysia international air mail for cheap postage and safe delivery and revert back to me and i will transfer you the total amount immediately. "

    ReplyDelete